Ondemocratisch België

Na de verkiezingen van nu zondag 26 mei, is de tweespalt tussen Vlaanderen en Wallonië nogmaals pijnlijk duidelijk geworden. Wallonië maakt een ruk naar links en extreem-links, Vlaanderen naar rechts en extreem-rechts. Het is geen nieuwe trend, zoals sommigen nu beweren. Vlaanderen stemt al sinds 1830 beduidend rechtser dan de Franstalige vrienden. Het is eerder een verdere escalatie van het grote schisma dat België reeds van haar ontstaan in de ban houdt.

Feit blijft dat een federale regering vormen nu een quasi onmogelijke taak geworden. Het wereldrecord van langste regeringsvorming (542 dagen) stond reeds op Belgische naam, nadat het deze had overgenomen van Irak. Het is niet ondenkbaar dat België nu haar eigen record verbreekt. Elio Di Rupo (PS) is nu, amper twee dagen na de verkiezingen, reeds met een voorstel te komen om een federale regering te vormen. In zijn voorstel staat een monstercollectie van maar liefst 8 partijen: CD&V/cdH, SP.a/PS, Open-VLD/MR en Groen/Ecolo. Di Rupo’s voorstel haalt daarmee 93 zetels op 150 in de Kamer, goed voor een zeer ruime meerderheid van 62%. Echter, dit voorstel heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant. De twee grootste partijen van het ganse land N-VA (1.086.787 voorkeurstemmen) en Vlaams Belang (810.177 voorkeurstemmen) worden buiten de regering gehouden.

Wanneer Kristof Calvo (Groen) op de VRT pleitte om te herfederaliseren, hoopte hij daarmee Jan Jambon (N-VA) op zijn paard te zetten. In tegenstelling tot Calvo’s verwachting, trad Jambon hem bij. Zolang het eerlijk gebeurt, verduidelijkte hij. Maar wat bedoelde Jambon daar nu mee?

De Belgische Grondwet bevat een allegaartje aan grendels, procedures en andere bepalingen die de Franstalige kiezer meer gewicht geven dan de Vlaamse. Het principe ‘one man, one vote’ is in België een holle frase. In de verkiezingen van zondag kostte een zetel in de Kamer een Vlaamse partij ongeveer 50.000 voorkeurstemmen. Diezelfde zetel kostte een Franstalige partij slechts 37.700 voorkeurstemmen. Een verschil van 12.300 stemmen per zetel. Ongeveer 39% van de Belgen zijn Franstalig, maar ze houden wel 42% van de zetels in de Kamer. Het voorstel van Di Rupo vertegenwoordigt slechts 2.041.725 Vlaamse kiezers, ongeveer 33%. En hoewel het voorstel in de Kamer 62% van de zetels opeist, vertegenwoordigt het toch slechts 3.863.485 van de 8.167.709 stemgerechtigde Belgen, amper 47,30%.

Een deel van de verklaring waarom 47,30% van de stemmen 62% van de zetels kunnen opeisen, ligt in het systeem van de zetelverdeling. Het systeem D’Hondt bevoordeelt grote partijen bij de zetelverdeling. Het aantal zetels wordt dus niet verdeeld naar rato van het aantal voorkeurstemmen. Daarenboven maakt de kiesdrempel van 5% dat zetels van (te) kleine partijen overgenomen worden door de grotere partijen. De kiesdrempel is ingevoerd om al te grote fragmentatie van de parlementen te voorkomen. Er zit dus een weldoordachte ratio achter die voor de stabiliteit van de parlementen en de regering wel degelijk een rol te spelen heeft. Maar alle zwaarden snijden aan twee kanten.

Blijft het feit dat door structurele, grondwettelijke oneerlijkheid, de Vlaamse stem minder waard is dan een Franstalige stem. Je hoeft niet akkoord te zijn met een welbepaalde verkiezingsuitslag om aan te voelen dat in een vooruitstrevende, hedendaagse democratie het niet te verklaren valt dat jouw taalrol taalrol bepaalt hoeveel je te zeggen hebt.

Willen we uit de huidige impasse geraken, het schisma tussen links Wallonië en rechts Vlaanderen onze economie en dienstverlening niet laten verlammen, is een structurele, verregaande staatshervorming nodig. Met evenveel respect voor de Waalse als voor de Vlaamse stem. Confederalisme als oplossing, of algehele onafhankelijkheid, binnen de schoot van een sterk Europa.

 

Ruwe data overgenomen van IBZ. Zetelverdeling per taalrol overgenomen van De Kamer. Voorstel van Di Rupo wordt uiteengezet in De Morgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s