Oldtimers vs LEZ

Er is weer veel te doen over de Antwerpse Lage-Emissie-Zone nu een oldtimerfanaat naar de Raad van State is gestapt. Zo berichtte Gazet van Antwerpen gisteravond.

Ik kan best snappen dat de Lage Emissie-Zone op weerstand stuit. Oldtimer-eigenaars en de daar rond hangende kmo’s zijn eraan voor de moeite. De meest vervuilende wagens moeten eruit. De oudste wagens die nog niet tot de oldtimer-kring behoren, zijn vaak in het bezit van mensen met een karig budget. De armen worden harder geraakt, dat is zo. De ijzeren wet van de vooruitgang. Niet ideaal maar onontkoombaar. Voor hobbyisten met hun oldtimer lijkt het een verkapte belasting op hun favoriete tijdverdrijf. Als oldtimer-fan had ik liever een uitzonderingsmaatregel gezien, maar er zijn tegenwoordig zoveel oldtimers op de baan dat het ‘effect van één wagen’ niet beperkt blijft tot één wagen. De LEZ heeft een meetbaar effect op de Antwerpse luchtkwaliteit. Is uw hobby echt waardevoller dan dat?

En dan natuurlijk de grote aanklacht: ‘Jamaar de haven!’…

1. De haven zorgt voor 150.000 rechtstreekse en 250.000 onrechtstreekse jobs. Uw oldtimer niet.

2. Een containerschip als de Cosco Shipping Universe vervangt 21.237 vrachtwagens op de ring. Ja, zo’n schip stoot veel uit, maar lang niet zoveel als 21.237 vrachtwagens tezamen. Eenzelfde vergelijking kun je maken als je het aantal passagiers van een cruiseschip op de bus zou zetten. 

3. Sinds 2015 vormen het Kanaal, de Noordzee en het Skagerrak een groot SECA (een soort LEZ voor de maritieme scheepvaart). Elk schip dat Antwerpen aandoet, moet voldoen aan de normen van de SECA. Die net zoals de LEZ trapsgewijs strenger wordt. Boetes starten bij €800.000, zware overtreders aangehouden, hun schip aan de ketting gelegd. Een grapje dat de rederij algauw €50.000 kost, lonen van het personeel en verloren inkomsten niet meegerekend. Denk daar eens aan als u zanikt over de €150 boete van de LEZ. En ja, er zijn binnen de SECA veel en strenge controles. 

4. De industrie in de Antwerpse haven ligt volledig in lijn met hun Deense collega’s en zijn wereldwijd voortrekkers voor de vergroening van hun productie en de vermindering van de uitstoot.

De uitstoot in de haven is nog steeds veel te hoog. Klopt. Schepen stoten per liter diesel nog steeds 100 keer meer zwavel uit dan een dieselauto per liter. Maar door de totale massa die ze transporteren, is de totale uitstoot veel lager dan die van 21.237 vrachtwagens.

Iedereen moet zijn bijdrage leveren voor een betere Antwerpse luchtkwaliteit. Uw oldtimer is dan een druppel op een hete plaat, maar vele druppels vormen samen een stroom. Jank niet om een ander, maar wees blij dat zij miljoenen investeren in het klimaat terwijl het enige wat van jou gevraagd wordt is om je hobby elders uit te oefenen.

Of om je oldtimer om te bouwen naar elektrisch. Ik weet het, ik vloek in de kerk. Maar als je nu al problemen hebt met de LEZ, wat ga je dan met je oldtimer doen als fossiele brandstoffen uit de markt worden genomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s