Een Nederlands Vlaanderen?

Geert Wilders ziet Vlaanderen wel zitten als Nederlandse provincie. Maar is Vlaanderen daarmee vooruit?

Ik ben geen fan van Wilders, verre van. Ook ben ik geen orangist. Ik wil geen deel uitmaken van een land dat geen bier kan brouwen of waar iedereen om ter hardst roept (hilarisch toch dat dat het eerste wat Nederlandse inwijkelingen leren: stiller praten). Dan heb ik toch liever de rust en stilte van de Bourgondische Walen met hun Chimay en Orval en prachtige valleien. Voor diezelfde reden hou ik ook meer van Nord-Rhein Westfalen dan van Nederland. Gemütlichkeit. Maar daarom wil ik nog niet één land vormen met hen. We liggen politiek gewoon te ver uiteen, met de Duitsers, met de Walen. Ja, zelfs met Gent of Brugge.

Ik wil een onafhankelijk Vlaanderen, of beter nog, een systeem van (semi-)onafhankelijke stadsstaten en regiobesturen; zie “Een andere EU, een ander Vlaanderen” en “De Digitale Poleis van Vlaanderen“. Het voordeel is dat we met zulk systeem gerust een unie kunnen vormen in Vlaanderen, in de XVII Provinciën, noem maar op. Zolang de machtsbasis ligt waar ze behoort te liggen, zo dicht mogelijk bij de bevolking en niet in een ivoren toren in Brussel, Den Haag of waar dan ook. Maar in de belangrijkste stad van uw stadstaat of regio. Hoe dichter politici staan bij diegenen die ze vertegenwoordigen, hoe receptiever ze ook zijn voor de verzuchtingen.

Maar wat als we die keuze niet kunnen maken? Wat als we niet kunnen gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen of een Vlaamse Unie? Wat als we morgen inderdaad enkel kunnen kiezen uit een Nederlands Vlaanderen versus een Belgisch Vlaanderen? Het ene ondemocratische, archaïsche staatshoofd enkel kunnen ruilen voor ander een al even ondemocratisch archaïsch staatshoofd (want niet verkozen “by popular vote”)? Heel het Belgische politieke systeem, het institutionele, legislatieve, executieve en judiciaire kader is enkel goed voor de vuilbak. Zelfs na de institutionele en legislatieve aanpassingen en hervormingen in de huidige legislatuur -die overigens een grote stap in de goede richting waren- blijft het Belgische schip water maken. Het is log, onbestuurbaar en heeft de mond vol van burgerrechten, maar criminelen lijken meer rechten te hebben dan de eerlijke burgers die pogen zich aan de (voornamelijk onzinnige) wetten te houden. Rechters leggen -tegen de rechtsstaat die zij beweren te verdedigen in- hogere wetten naast zich neer in wereldvreemde en ironisch genoeg rechtstaatondergravende vonnissen. Nog steeds worden ondernemers gestraft in plaats van gestimuleerd in vestigingswetten waar geen enkel zinnig mens nog aan uit kan en technische voorwaarden die elke realiteitszin verloren hebben. De ruimte om te ondernemen is nagenoeg nihil. Nog steeds zijn de burgers de kop van jut ten voordele van… Ja, van wie eigenlijk? Waar gaat ons belastingsgeld heen? Iedereen betaalt veel te veel. Maar de armen worden niet rijker, de middenklasse betaalt zich blauw en de rijken krijgen niets dan scheldpartijen over zich van politiek-correct links terwijl zij net de laatsten zijn die erin slagen dit apenland recht en leefbaar te houden. Belgique, vous êtes chiante.

Dus een Nederlands Vlaanderen, het blijft the lesser of two evils. Als een Vlaamse Unie of een onafhankelijk Vlaanderen geen optie blijken, laten we dan daarvoor gaan. Want de Belgische Union fait la Farce, nog meer dan de Nederlandse…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s