Intifada

Is het zo verwonderlijk dat Israël een groot offensief opzet tegen Gaza als deze laatste in de drie weken voor de invasie tot 200 raketten per dag afvuurde op Israëlische burgerdoelwitten?
Is het zo verwonderlijk dat Gaza raketten afvuurt op Israël als het volledig van de buitenwereld wordt afgesloten en de burgers een amper menswaardig bestaan hebben?

Er zit meer achter het conflict dan op het eerste zicht lijkt. Het gaat ver terug, veel verder dan de Britse belofte van een eigen land na de Tweede Wereldoorlog. Het is een ingewikkeld conflict dat wellicht nooit een einde zal kennen. Het huidige Israël was reeds conflictzone ten tijde van Ramses II, van Augustus, van Alexius en van Godfried van Bouillon. Onafgebroken conflictzone over een periode van meer dan 3300 jaar! Het is een land dat doorheen de geschiedenis werd geclaimd door Joden, Moslims, Christenen, Romeinen, Perzen, Ammonieten, Aramieten, Filistijnen, Feniciërs, Babyloniërs, Judeërs, Edomieten en nog een hele rits van volkeren die ik nu vergeet.
Mijn Facebook- en Twitteraccount worden sinds de inval in Gaza overspoelt met halve waarheden en hele leugens. De media is niet onpartijdig. De Palestijnen zullen hun slachtofferrol onder de agressieve onderdrukker Israël koste wat het kost uitspelen. Burgerslachtoffers zijn een handig speeltje om de publieke opinie aan hun kant te krijgen. Wapens en springstoffen worden verborgen in scholen, ziekenhuizen en moskeeën. Burgers worden als levend schild gebruikt. Wanneer dan zo’n gebouw wordt vernietigd, wanneer de burgers worden geraakt, wordt dit op een lugubere en harteloze manier uitgespeeld. De beelden van de exuberante aanvallen op Gaza zeggen alles. Al komen vele van deze foto’s niet uit deze oorlog en niet uit Gaza. Foto’s uit Syrië, Irak en Afghanistan worden door Palestijnen en hun aanhangers gebruikt om hun leed uit te drukken (zie BBC).

Israël blijft van zijn kant de raketaanvallen op Gaza uitspelen om hun actie te legitimeren. De wereldbevolking zal hen het recht toch niet ontnemen hun burgers een veilig bestaan te willen schenken? Dat zou monsterachtig zijn, en dat is het ook. Iedereen heeft het recht op te groeien in een vredige, veilige omgeving. Het recht om naar school te gaan zonder dat er een raket op valt, om naar de discotheek te gaan zonder dat een terrorist er zich opblaast. Maar dat geldt dan ook weer voor de Palestijnse families.
Het is zoals een ruzie tussen twee kinderen in de zandbak; het is altijd de andere die begonnen is, die het eerst geslagen heeft, die het eerst met zand heeft gegooid…
Kinderen zet je in dat geval gewoon uiteen. Met volkeren ligt dat al een heel pak moeilijker.

Israël wil zijn burgers beschermen, Hamas wil zijn burgers beschermen.
Als de publieke opinie van de wereldbevolking in hun voordeel kan gebruikt worden, zullen ze er alles aan doen om die aan hun zijde te krijgen. Halve waarheden en hele leugens zijn daarvoor een sterk wapen en worden door beide partijen exuberant ingezet.

Zoals gezegd is het een ingewikkeld conflict waarbij beide zijden hun onweerlegbare waarheden hebben, maar ook hun grofste leugens. Ik neem geen standpunt in, pro-Israëlisch of pro-Palestijns. Ik vraag enkel om omzichtiger om te gaan met het “bewijsmateriaal” van ginder en pas uitspraken te doen indien de correctheid en accuraatheid ervan bewezen is (in zoverre dat het mogelijk is in conflictgebieden). Wat er ginder écht gebeurt zullen we immers toch nooit te weten komen.

update 03/08/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s