Groen in een stedelijk landschap

Niemand weet nog hoeveel bladzijden er exact zijn volgeschreven over de meriten van ecologische stadsontwikkeling en publiek groen. En inderdaad, groen blijkt een gedegen antwoord te bieden op vele problemen waar de hedendaagse maatschappij met te kampen heeft. Het is de speeltuin bij uitstek voor de jeufd en een rustplaats in het drukke bestaan van de actieve bevolking. Een eenvoudige wandeling in het bos heeft bewezen effecten op het lichaam en het cognitieve vermogen. Daarenboven trekt het ecotoerisme aan die de lokale economie ondersteunt en vormt een groene stad een belangrijke aantrekkingspool voor jonge gezinnen en tweeverdieners. Wanneer goed beheerd levert groen een sociale meerwaarde op terwijl de medische kosten in de omgeving merkbaar dalen. Dit voornamelijk door een vermindering van stressgerelateerde kwalen. Op ecologisch vlak biedt groen ons de kans de fauna en flora te herstellen. In heel Europa zien we een terugkeer van diesoorten die we reeds lang verloren achtten. De bever heeft Vlaanderen reeds veroverd en de Wolf vertoeft net over onze grenzen met Duitsland, met een enkele waarneming in Wallonië. Langzaam maar zeker eist de natuur haar plaats weer op in onze maatschappij. Denk maar aan de vele initiatieven op vlak van groene energie, milieuvriendelijkere wagens en dergelijke meer.
De hernieuwde interesse in groen in de stad, stadslandbouw en alles wat daarmee gepaard gaat, heeft niet enkel positieve gevolgen op mens en dier. Ook de landbouw profiteert mee en zo ook de voedingssector. Bijen blijven immers de belangrijkste bestuivers voor de gewassen. Deze met uitsterven bedreigde vrienden vinden een nieuwe plaats in en rond de stad. Op domein Ertbrugge worden bijen ingezet om de fruitbomen te bestuiven en het district Deurne investeert actief in het behoud van deze bijzonder nuttige dieren door het plaatsen van bijenkasten en door groenperken te beplanten met inheemse, bijvriendelijke plantensoorten. Ook het centrum van Antwerpen participeert mee in de redding van de bij; schepen van groen Nabilla Ait-Daoud kweekt niet alleen haar eigen groentjes in bloembakken in het schepenhuis, maar zal het stadhuis ook voorzien van bijenkasten op het dak.

Deurne is een district van contradicties. Terwijl de straten volgebouwd zijn, wordt het district doorsneden en doorzoomd door belangrijke groengebieden en -assen. Het Provinciaal domein Rivierenhof, Boekenbergpark, Park Groot Schijn, beschermd landschap Ertbrugge, de Bremweide… Deurne is een groen district en heeft zowel zijn inwoners als zijn bezoekers veel te bieden. Deze ecologische schat is eveneens een economische schat. Terwijl toeristen na een concert in het Openluchttheater nog even blijven napraten op het terras van het kasteel, beseffen zij vaak niet dat ze bijdragen aan de ontwikkeling van Deurne en, bijgevolg, ook aan het groen van Deurne.
Het district doet wat het kan in onderhoud, ontwikkeling en heropwaardering van groengebied en zal dit in de toekomst blijven doen. Milieu en groen zijn immers een verantwoordelijkheid van elk bestuursniveau, gaande van internationale afspraken over supranationale en nationale wetten tot gewestelijke en lokale inspanningen. Eenvoudige en kleine ingrepen als het doordacht beplanten van rotondes maken immers een wereld van verschil. Parken en andere groengebieden verdienen een maximale ondersteuning van de lokale overheden, maar nog belangrijker, van de burgers. In groenbeleid is burgerparticipatie primordiaal om de verschillende domeinen en haar bijhorende projecten te ondersteunen en te conserveren. In dat licht werd vandaag het startsein gegeven voor verschillende inrichtingswerken in het beschermd landschap Ertbrugge, op de grens tussen Deurne en Wijnegem. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap de Voorkempen en de lokale districtsraad werken samen met de buurtbewoners aan de herontwikkeling van de fauna en flora in het domein. Terwijl de oppositiepartijen uitblonken in afwezigheid, zette de meerderheid letterlijk een boompje op over het belang van groen in ons district!

Ertbrugge_boom_planten

update 06/03/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s